[ De Drentse Zaak met Ladder 3: Speciaal voor statushouders ]

Printervriendelijke versieVerstuur naar een vriend

De Drentse Zaak met Ladder 3: Speciaal voor statushouders

 

De Drentse Zaak wil naast hét ondernemerscentrum, ook hét kenniscentrum voor alle ondernemers uit Assen en omgeving zijn. Daarom heeft De Drentse Zaak in samenwerking met Werkplein Drentsche Aa een extra editie van de workshopreeks de Ladder naar Succes ontwikkeld. Speciaal voor statushouders.

De Ladder naar Succes is een workshopreeks voor (startende) ondernemers. Normaal bestaat ‘de Ladder’ uit acht workshops waarin diverse elementen van het ondernemerschap naar voren komen. Voor de Ladder naar Succes voor statushouders – ook wel Ladder naar Succes #3 genoemd – is een speciaal programma ontwikkeld. Acht statushouders worden begeleid op het gebied van ondernemersvaardigheden, marketing en het ondernemingsplan. De meeste van de acht deelnemers waren in hun thuisland ook ondernemer. Allemaal hebben ze de ambitie om in Nederland (wederom) een bedrijf te starten. De Ladder helpt ze hierbij.

Het traject duurt 27 weken en kent bijzonder veel aandacht voor taal. Het Nederlands dat tijdens de verschillende inburgeringstrajecten wordt aangeboden is namelijk meestal niet toereikend om ook zakelijk succesvol te zijn. Daarnaast verschilt de regelgeving in Nederland vaak van de situatie zoals de statushouders gewend zijn. Daarom helpen Erwin Matthijssen van ondernemersadviesbureau Friedeberg Consultancy B.V/STEW en Marian Buivenga-Lammers van Beowulf Training & Communicatie de deelnemers met deze uitdagingen. "Marktonderzoek, concurrentieanalyse, demografie. Allemaal lastige woorden waar ondernemers tegenaan lopen”, legt Buivenga-Lammers uit.

Tijdens het traject begeleidt ze samen met Erwin Matthijssen de statushouders dan ook met het schrijven van de ondernemingsplannen. Hiervoor moeten de deelnemers onder meer een bureau- en een veldonderzoek uitvoeren. "Dat is best heel moeilijk voor ze. Ze moeten bijvoorbeeld een enquête afnemen. Die stellen we daarom samen op. En voordat ze echt de straat opgaan, oefenen we het afnemen door middel van een rollenspel.”

Maar de begeleiding gaat verder dan het ondernemingsplan. De twee helpen de statushouders ook met het ontdekken van de gebruiken op de Nederlandse zakelijke markt. "We bieden ze tools aan waarmee ze zich goed kunnen profileren op de zakelijke markt. Maar we helpen ze ook met de cultuurverschillen. Zelf word ik bijvoorbeeld tijdens de bijeenkomsten steevast met u aangesproken, ook al zeg ik dat de deelnemers ook je mogen zeggen. Maar ze zijn dat zo gewend. Dan bespreken we wat de gebruikelijke vormen in Nederland hiervoor zijn en dat je gerust iemand mag tutoyeren als diegene dat aangeeft.”

De derde editie van de Ladder startte in november. Sindsdien komen de deelnemers iedere woensdag samen in De Drentse Zaak. Volgens directeur Harry Weitering is het aanbieden van een divers opleidingsprogramma een logisch gevolg van de activiteiten die het ondernemerscentrum al aanbiedt. "De Drentse Zaak wil een kenniscentrum voor iedere ondernemer zijn. Daar horen ook statushouders bij. We willen hen op een laagdrempelige manier verder helpen. Hiermee vormen we een aanvulling op de al bestaande markt. Iedere ondernemer is hier meer dan welkom.”

In De Drentse Zaak komen gevestigde ondernemers en starters samen. In het monumentale pand aan de Beilerstraat in Assen kan men terecht voor kennis en inspiratie, voor (flex)ruimtes en een perfecte werk- en vergadersfeer. Kijk voor meer informatie op www.dedrentsezaak.nl.

Bron: Het Gezinsblad

Artikel door Albert-Jan Garama